Project Description

Woodland House – Goonvrea

Lilly Lewarne Architects were approached in 2014 to design a contemporary styled new dwelling on a naturally sloping site in Goonvrea, Cornwall. Capturing the client’s desired brief of creating a contemporary styled new building with a traditional form, Lilly Lewarne later successfully obtained a formal planning consent from Cornwall Council, enabling our client to turn what was an un-used section of overgrown land, in to a highly desirable family home.

Due to the site’s naturally steep topography, the proposed design scheme needed to respond to the incline of the land, which directed the design process towards a building with a series of stepped levels. The boundaries surrounding the site are full of large healthy trees, which not only provided the site with its privacy but also set the character for the architecture moving forward.

The design scheme involved a large amount of landscape works, varying between hard landscaping and planted beds / low trees, creating terrace and planting areas which communicate with the internal spaces and relate back to the green nature of the existing site.

Utilising a carefully selected pallet of materials, combined with high quality of finishing throughout the building as a whole, the new dwelling transforms what was once an overgrown and un-desirable site in to a spacious and luxurious family home, improving the architectural style of the area.